Thursday, 5 May 2011

Anouk - Antwerpen (NL)

Anouk wijdt me in in de geheimen van de Vlaamse cultuur en taal. We werken trouwens samen in Antwerpen. Gepassioneerd door talen, kunst, koken en reizen, jongleert Anouk harmonieus tussen haar drie kinderen, werk en vrienden. Maar hoe doet ze dat? Zal ze mij haar geheimen onthullen? Anouk leent alleszins graag haar keuken uit om samen ‘kokeneten’ te spelen. Zelfs de Lego-mannetjes van haar zoontje Zeno spelen mee.

Anouk babbelt even graag als ikzelf en zo ontdek ik al snel dat we een gemeenschappelijke passie hebben: koken. Na een diner-workshop onder collega’s bij Anouk thuis in Berchem, heb ik al snel zin om terug te keren naar haar uitnodigende keuken. Twee Franse kookwedstrijden op het internet, lijken me het geschikte excuus om samen met haar nieuwe culinaire uitdagingen aan te gaan.

De opgelegde thema’s zijn respectievelijk ‘wortel’ en ‘chocolade’ en het lijkt ons een echte uitdaging om daar een typisch Belgische toets aan te geven.

Jammer genoeg was ons enthousiasme om deel te nemen aan de wedstrijden zo groot dat we enkele details uit het oog verloren. Zo bleek de deelnameperiode van een van de twee wedstrijden reeds verstreken. En voor de ‘wortelwedstrijd’ moesten we de naam van de site mee geïntegreerd hebben in de foto.

Wafel met wortel, koriander en komijn en geitenkaasroom
Chocolademousse met bier in piramide-vorm

Wat heeft je beïnvloed in de keuken ?
Toen ik 19 was, ging ik met mijn toenmalige vriend 10 dagen naar Londen. Daar bezochten we bijna dagelijks een winkelcentrum vol kleine eetstalletjes. We aten er Indisch, Indonesisch, Libanees, … Nieuw voor mij en allemaal even lekker. Ook de komst van supermarkten als Sun Wah leerden mij dat er veel meer is dan enkel de Belgische en Franse keuken. Aziatisch eten (van Koreaans tot Thais, van Japans tot Kantonees) is sindsdien met stip mijn favoriet eten.

Wat zijn je culinaire zonden?
Dat is een makkelijke vraag. Ik ben dol op aperitieven en het liefst met bijhorende aperitiefhapjes. Cava, gin-tonic, mojito of vooral een glaasje rode wijn, ik vind het heerlijk om iets lekkers te drinken tijdens het koken. Daarbij horen uiteraard houmous, olijven of andere lekkere hapjes. Maar ik probeer het bescheiden te houden tijdens de weekdagen en er extra van te genieten tijdens de weekends!

Wat is je grootste culinaire verwezenlijking?
Járen geleden, nodigde ik een heel aantal vrienden uit bij mij thuis voor een Indisch etentje. Ik had 17 verschillende plats klaargemaakt en 3 dagen gekookt maar iedereen vond het verrukkelijk en herinnert het zich nog altijd. Ook wel omdat ik die prestatie nooit meer geëvenaard heb.

Wat is jouw favoriete snel-snel maaltijd?
Goh, jammer genoeg zijn de meeste maaltijden die ik maak snel-snel maaltijden. Hoewel dat snel relatief is, ik ben een hele trage kok. Lekker en snel vind ik bijvoorbeeld vis uit de oven, rozemarijnaardappeltjes, een heerlijk verse salade en munt-yoghurt-sausje.

Wat is jouw grootste keukengeheim?
Mijn favoriete kruiden zijn komijn (ook wel ras el hanout) en koriander. Als het maar even kan, voeg ik ze toe…

En tot slot...
De wortelwafels met geitenkaasroom vond ik superlekker maar het allerleukste was natuurlijk de mise en scene met de Lego Star Wars-mannetjes. We hebben echt gelachen en het resultaat mag er ook zijn. Choco-mousse aantrekkelijk presenteren en fotograferen bleek een heel stuk moeilijker. Een unieke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar!

2 comments:

Alberto said...


Bonjour ma douce amie, félicitations, très bon sur votre blog. Je suis Speaker de l'Argentine et je vous invite à écouter les meilleures ballades romantiques du monde avec ma voix et mon blog.Du samedi 20 Mai je vais faire un hommage à la France avec des chansons des années 70.J'espère que votre visite.
Un salut cordial à vous.

Dans l'assiette des autres said...

Hola Alberto, Muchas gracias por su mensage y buena suerte con su programma de musica!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...