De appelchutney harmonieert perfect bij foie gras of bij gegrild vlees of vis. De appelkonfituur smaakt dan weer heerlijk op een lekkere geroosterde boterham of op Brebis-kaas bij voorbeeld.
Appel-ajuin chutney
Ingrediënten voor ongeveer 2 grote potten:
1 kilo appels, geschild en in stukjes gesneden in kleine blokjes
250 g witte uien, fijngehakt
250 g rode uien, fijngehakt
10 g verse gember, gemalen
100 g geleisuiker
300 g rietsuiker
250 ml balsamico azijn
4 teentjes kardemon
1 eetlepels zout
2 theelepels peper
Doe alle ingrediënten in een hoge pan en laat het een uurtje zachtjes koken. Zorg ervoor dat je om de tien minuutjes roert. Giet alles in potten en vul ze tot de rand
Laat de potten 10 minuten op de kop staan, dan weer omdraaien en laat het afkoelen.
Laat alles minimum een weekje rusten, daarna zou de smaak goed moeten zijn
Ingrediënten voor ongeveer 5 kleine potjes
1 kg appelen
3 dl witte wijn of water
1 kaneelstokje
300 gram rietsuiker
1 pakje geleersuiker
Schil de appelen, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis. Snijd de vruchten in plakjes.
Leg de schillen en de klokhuizen in een kookdoek, samen met de kardemon. Leg dit boven op de vruchten in de hoge pan.
Laat alles samen met de witte wijn/water en het kaneelstokje 10 tot 15 minuten koken.
Haal het kaneelstokje eruit, haal de kookdoek eruit.
Voeg de geleersuiker toe en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
Zodra de confituur goed kookt, laat nog 1 minuut borrelend doorkoken.
Giet onmiddellijk tot aan de rand in klaargemaakte potjes en sluit af.
No comments:
Post a Comment