Thursday, 8 December 2011

Cataplana en favas (NL)


De cataplana dankt zijn naam aan het recipiënt waarin het gerecht geserveerd wordt, een koperen kookpot die langs twee kanten opent. Eva maakte voor ons een zeevruchtensoep met chorizo. Omdat ik zelf geen zeevruchten eet, werd het gerecht vergezeld van favas, een heerlijke Portugese ragout.

Een kleine anekdote. Eva merkte tijdens haar reis door Portugal op dat in een heel aantal restaurants cataplana op de kaart stond. Hoewel haar nieuwsgierigheid gewekt was, weerstond ze aan de verleiding om te proeven maar eenmaal terug in in België ging ze zelf aan de slag. Na wat geëxperimenteerd te hebben, creëerde Eva haar eigen hoogstpersoonlijke versie. En te oordelen aan het enthousiasme van haar gasten, moet haar versie zeker niet onderdoen voor die van de Portugese restaurants!   

Nog een tip van Eva. De chorizo moet mild zijn, anders overheerst de smaak. Het varkensvlees dat nu apart werd geserveerd, kan je ook in de cataplana doen voor een vollere smaak.

Cataplana

Ingrediënten voor 4 personen

1 kilo venusschelpen of kokkels (nog in de schelp) 
8 steurgarnalen (ongepeld) 
3 à 4 kleine pijlinktvisjes (of een handjevol inktvisringen) 
Ongeveer 1 liter water 
Blokje visbouillon of wat visfond
100 g chorizo in schijfjes
6 à 8 kleine geschilde aardappelen
4 tomaten, een halve venkel
1 à 2 uien
1 à 2 teentjes knoflook
1 tl tomatenpuree
1 laurierblad
Tijm
Oregano
Salie (vers)
Handjevol platte peterselie (vers)
Snuifje cayennepeper
Een scheutje witte wijn
Olijfolie
Peper en zout

Schil de aardappelen en laat ze heel. Snijd de tomaten in twee of vier stukken. Snijd de halve venkel in lange, fijne stukken (maximum 1 cm dik). Snijd de chorizo in fijne schijfjes.

Maak de inktvisjes schoon, snijd ze in ringen, en leg ze terug in de koelkast tot je ze nodig hebt.

Was de schelpen en gooi open of gebroken exemplaren weg.

Neem een voldoende ruimte pot of diepe pan. Fruit fijngesneden uien en geplette knoflook in een beetje olijfolie. Voeg laurier, tijm, oregano en salie toe. Voeg de chorizo en tomatenpuree toe en fruit alles even mee. Blus met de wijn en giet de bouillon erbij. Voeg de tomaten en aardappelen toe, en enkele minuten later de venkel.

Laat ongeveer 15 minuten sudderen, tot de aardappelen bijna gaar zijn. Voeg de laatste minuten de inktvis en schelpen toe en laat nog een paar minuten sudderen, samen met de fijngesneden platte peterselie. De schelpen zijn gaar als ze open zijn. Voeg de garnalen toe. Als de garnalen vooraf gegaard zijn, laat ze dan warm worden maar niet meer meekoken (dat zou het gerecht te zout kunnen maken en de garnalen uitdrogen).

Serveer dit gerecht met stokbrood.

Favas 

Ingrediënten voor 4 personen

2 à 3 kleine blikjes tuinbonen (390 gr uitgelekt) of verse tuinbonen
150 gr varkensspiering, in blokjes
70 gr chorizo, in schijfjes
1 kleine ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geplet
Enkele salieblaadjes
Olijfolie
Peper en zout
Naar keuze: verse peterselie, koriander of salie voor garnering

Giet wat olijfolie in een pan en laat die goed heet worden. Braad de stukjes varkensvlees op hoog vuur aan. Draai het vuur lager. Fruit de ui en de knoflook. Voeg de schijfjes chorizo toe en laat ze even mee bakken. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat op hoog vuur wat inkoken en laat daarna geruime tijd sudderen tot het varkensvlees gaar is (ongeveer 45 minuten).

Voeg de bonen toe, pas de laatste vijf minuten als het bonen uit blik zijn.No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...